Geschiedenis

 

Het ontstaan van de kostuumfotografie in Volendam


Volendam kende in de tweede helft van de negentiende eeuw een toestroom van kunstschilders die zich graag lieten inspireren door het karakteristieke dorp met zijn bewoners in klederdracht. In navolging daarvan kwam zo'n vijftig jaar later de toeristenstroom op gang. Vanaf 1920 bezochten vooral veel Amerikanen Volendam.

Pouw de Boer, oprichter van Foto De Boer, zag op een zomerse dag in 1925 hoe een groepje Volendammers en Amerikanen grote lol hadden bij het uitwisselen van elkaars kleding. Pouw zag de zakelijke mogelijkheden en richtte in de bakkerszaak van zijn vader een fotostudio in. Hij bood er toeristen de mogelijkheid om zich te laten fotograferen in klederdracht.

 

Hoe het verder ging


Het werd een succes. De bakkerij verdween al gauw en familie De Boer richtte zich volledig op het toerisme. Er werd een assortiment souvenirs opgebouwd en de fotostudio werd geprofessionaliseerd. Er waren maar weinig toeristen die het dorp verlieten voor zij zich hadden laten vastleggen op de gevoelige plaat bij Foto De Boer.

Volendam veranderde door de jaren heen. De klederdracht verdween langzaam maar zeker uit het straatbeeld. Voor de fotografie had dit geen gevolgen, sterker nog: de vraag nam toe, want de klederdracht werd meer en meer bijzonder. Beroemdheden lieten zich fotograferen in Volendams kostuum en toeristen kwamen door de toenemende welvaart nu uit alle delen van de wereld. Ook de Volendammers zelf lieten hun kinderen en zichzelf steeds vaker 'in het Volendams' vereeuwigen.

Foto De Boer is in een kleine, woelige eeuw vol veranderingen altijd het vaste adres gebleven voor de Volendamse kostuumfotografie. Na Pouw en zijn zoon Jaap wordt de zaak nu geleid door de kleinkinderen Cornelis en Paulien de Boer. Met dezelfde authentieke uitstraling van vroeger en de modernste middelen en technieken van vandaag, staan ze dagelijks klaar om u een buitengewone fotobelevenis te bezorgen.